Exista un principiu al energiei in natura: “nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”. In cazul nostru, centralele termice preiau din natura principiul condensatiei si foloseste transformarea vaporilor de apa in lichid pentru o eficienta energetica sporita. Fiindca oricum din septembrie 2015, singurele centrale care vor mai putea fi instalate sunt cele in condensatie, ne-am gandit ca v-ar fi util sa stiti cum functioneaza, etapizat, acest tip de centrala, care sunt principiile chimice si fizice de baza in functionarea unei centrale termice in condensare.
Doresti o centrala pe gaz? EuroATI Suceava este solutia ideala !!!
Care sunt principiile de functionare ale unei centrale in condensare?
EuroATI Srl Suceava va explica principiul functionarii unei centrale pe gaz cu condensatie:
1. In prima faza are loc arderea gazului. Gazul face parte din categoria compusilor organici, asadar este un lant chimic format din Carbon (C) si Hidrogen. Arderea are loc doar in prezenta Oxigenului (O) si bineinteles al unei scantei, flacari. In urma arderii, hidrogenul si oxigenul (care se gaseste in atmosfera) formeaza vapori de apa. Gratie temperaturii ridicate apa este in aceasta etapa sub forma de gaz (vaporii) . La centralele termice conventionale acesti vapori se elimina cu restul de gaze pe cos. In cazul centralelor termice in condensatie, o mare parte a apei, sa o numim, sub forma gazoasa se trasnforma in lichid dupa cum aratam in continuare.
2. Condensarea are loc la asa-numitul “dew point” (“punctul de roua”). Altfel spus, condensarea are loc, la o presiune constanta data, la o anumita temperatura, mai mica decat cea in care apa este in stare gazoasa. Aceasta temperatura reprezinta punctul in care vaporii devin lichid. In economia unei centrale termice, acest punct de roua este favorizat de existenta suprafetei de transfer termic.
3. Transformarea gazelor in vapori de apa presupune un aport de energie, asadar consum de energie. Pe de alta parte, la transformarea vaporilor (gazului) in lichid (apa) are loc degajare de energie sub forma de caldura.
4. Suprafata de transfer termic preia caldura degajata in acest proces pentru a preincalzi agentul termic care circula.
Intr-un fel, ca sa puteti vizualiza modul de functionare al unei termice in condensare imaginati circuitul apei in natura, principiile fiind similare. Beneficiul este evident, in natura energia se transforma, iar in cazul centralelor in condensatie acest ciclu natural de transformare conduce spre o eficienta energetica a centralei.
Beneficiati de principiile naturii pentru a va incalzi locuinta in mod eficient si economic!
EuroATI Suceava va recomanda incalzirea ECO !
Pentru centrala casei tale suna la 0745.054.081 sau scrie la „contact@euroati.ro”